De Huizen Voor Graceland 1933-1956

 

DE HUIZEN VOOR DAT DE PRESLEY'S naar GRACELAND GINGEN

Door Bennie van Haren

 

Op 17 juni 1933 trouwen Vernon Elvis Presley en Gladys Love Smith in Verona, Mississippi. Het pasgetrouwde echtpaar trok in bij zijn ouders op Old Saltillo Road. Old Saltillo road is gelegen aan de oostkant van Tupelo. In 1934 verhuist het echtpaar naar gladys’ grootmoeder. Zij woont in Berry street, eveneens gelegen aan de oostzijde van Tupelo. Inmiddels heeft Vernon werk gevonden als melkboer. Zijn baas is Orville S. Bean. Als Gladys zwanger blijkt te zijn verhuizen de Presleys opnieuw. Ditmaal gaan ze naar Dan en Nora Greenwood. Ondertussen leent Vernon $180,-- van zijn baas om een huis te kunnen bouwen voor zijn gezin. Samen met zijn vader J.D. en broer Vester bouwen zij een tweekamer woning naast de woning van J.D Presley op Old Saltillo Road. De hamer gebruikt voor de bouw van dit huis bestaat nog steeds en ligt in het Elvis museum gelegen naast het geboortehuis anno nu (echt waar?). In december 1934 kan het jonge gezin eindelijk zelfstandig gaan wonen…

 

In de ochtend van 8 januari 1935 wordt op 306 Old Saltillo Road een tweeling geboren. De eerst geborene, Jesse Garon, sterft maar de tweede blijft in leven. Elvis ziet rond half vijf het ochtendlicht. Het huis dat vernon, J.D. en Vester er bouwde bestond uit niet meer dan twee kleine kamers. Het huisje op Old Saltillo road werd in 1970 gerestaureerd en na Elvis’ dood werd het net als Graceland een monument. Old Saltillo road is omgedoopt in Elvis Presley Drive en de omgeving van Elvis’ geboortehuisje heet nu Elvis Presley Heights. Er is een kapel bij gebouwd. De kapel heet Elvis Presley Chapel of Insperation. De kapel werd op 17 augustus 1979 geopend. Vernon heeft een van Elvis persoonlijke bijbels aan de kapel geschonken.

 

 

 

Op 16 november 1937 worden drie mannen aangeklaagd wegens vervalsing van een cheque. De drie personen in kwestie zijn ene Lether Gable, Travis (Gladys’ broer) en Vernon.  Tegen betaling van $500 p.p. mogen zij tot aan het proces op vrije voeten blijven. Van de drie verdachte was het alleen Vernon die in een cel op het proces moest wachten. Op  25 mei 1938 is het proces. De drie man worden schuldig bevonden aan vervalsing van de cheque en krijgen elk een gevangenis straf van drie jaar. De straf zal moeten worden uitgezeten in de Parchman staatsgevangenis. Op 1 juni arriveerd Vernon in de Parchman staatsgevangenis. Kort na de eis van de rechter eist Orville S. Bean het verschuldigde bedrag van $180 op. Gladys en Elvis worden gedwongen om te verhuizen. Zij trekken zolang in bij Vernon’s ouders J.D. en  Minnie Presley. Omdat Gladys het niet zo goed kon vinden met J.D. Presley verhuisde Gladys en Elvis naar haar neef Frank Richards en zijn vrouw. Zij woonde in Maple street. Gelukkig voor het Presleygezin komt Vernon reeds na 9 maanden vrij. Op 6 januari 1939 word Vernon ontslagen uit de Parchman gevangenis. Reden voor zijn vervroegde vrijlating is Vernon’s goede gedrag en een petitie van de burgers van Lee County met bijgevoegd een brief van Orville S. Bean. De vrijlatings papieren zijn getekend door de gouveneur Hugh White.

 

Toen Vernon eenmaal uit de gevangenis kwam woonden ze nog even in Tupelo, maar in 1940 leefden de Presleys voor enkele maanden in een 1-kamer woning in Pascagoula, mississippi. Vernon had hier werk gevonden op een scheepswerf. Deze baan verkreeg Vernon door de dreigende oorlog waarin Amerika betrokken zou kunnen geraken. Door de slechte omstandigheden en de heimwee aan familie en vrienden in Tupelo vertrokken de Presleys, terug naar Tupelo, waar ze eerst weer een tijdje bij Gladys neef Frank Richards intrekken en later bij Vester en Clettes en dochter Patsy in Reese Street. Vernon had diverse korte baantjes in Tupelo. In november 1940 betrekken de presleys weer een eigen gehuurde woning. Ditmaal op Maple street 510. De huur bedraagt $8 per week. Vernon heeft vele baantje soms tot ver buiten Tupelo. Door het escaleren van de oorlog vond Vernon werk in de fabrieken in de stad Memphis. Dit betekende echter dat Vernon slechts in de weekeinde bij Elvis en Gladys kon zijn. Maar ook hier is het moeilijk om een baantje voor langere tijd te houden of weer nieuw werk te vinden.

 

In 1942, als Elvis zeven jaar is verhuizen de Presley’s naar Kelly street. Ze kunnen hier echter niet zo lang wonen omdat Vernon heel moeilijk aan werk kan komen. Elvis woonde op dit adres  toen hij aan de tweede klas op Lawhorn school begon.

Ook hier konden ze de financiele zijde van het leven niet rond krijgen en waren ze genoodzaakt om weer te verkassen. Gedwongen door de omstandigheden trokken ze bij Gladys’s ouders in op Berry Street. Hier begon kleine Elvis aan de derde klas van Lawhorn school. Het volgende jaar verhuizen de presley’s naar een kleiner appartement op Adams Street. Deze woning is niet ver gelegen van de Assembly of God kerk in oost Tupelo. Het huis werd gehuurd van een lokale dokter. Het is hier dat Elvis naar de vierde klas van Lawhorn school ging.

 

Het gaat Vernon wat meer voor de wind en medio 45 heeft vernon genoeg kunnen sparen om een leuk huisje te kunnen kopen. In augustus 1945 koop vernon een huis, bestaande uit 4 kamers, op Berry street. Totale kosten voor het verblijf was $2000. De eerste aanbetaling was $200  en vervolgens elke maand $30 plus rente. De eigenaar van het pand was Orville Bean! In de periode volgend ging Vernon’s vader weg bij Minnie. Zij trok vervolgens in bij de Presleys. Helaas kwam er na de oorlog weer een lichte kentering in de vooral de oorlogproductie, welke niet meer nodig was, en Vernon had het moeilijk om een vaste baan te vinden. De vele korte banen garandeerde geen vast inkomen. Minder dan een jaar na zijn aankoop van het huis moesten zij het weer verlaten. Vernon had niet genoeg geld om aan de maandelijkse aflossingen te kunnen voldoen.

 

 

In het voorjaar van 1946 was er weer een woning beschikbaar voor de laagste inkomens. De familie Presley verhuisde naar een appartement op Commerce Street in oost Tupelo. Toen Vernon eenmaal weer werk had gevonden verhuisde de familie naar Mullberry Alley. Een straat niet ver van de fairgrounds. Vernon had werk als een chauffeur en Gladys werkte in de Mid-South wasserij. Door dit gezamelijke inkomen konden de Presleys opnieuw verhuizen. De spullen gepakt voor de verhuizing naar 1010 North Green Street in de noordoost hoek van Tupelo. In september begon Elvis in Milam Junior High School.

 

In september/november 1948, wanneer Vernon zijn baan heeft verloren, worden alle spullen die de Presley’s bezitten in de 1939 Plymouth Coupe gestopt en rijden ze naar het 160 km noordelijke gelegen Memphis. Het is in deze grootte stad waar Vernon hoopt werk te kunnen vinden. Twee van Gladys broers werken al bij Prescision Tool in Memphis. Voor een korte tijd betrekken de presleys een kleine kamer in Washington Street 370. De huurkosten zijn $11 per week.  In mei 1949 betrekken de Presley’s een 1-kamer appartement op de eerste verdieping op 572 Poplar Avenue. Clifton en Mallie Johnson waren de eigenaren van dit appartement .

De huurkosten waren $9,50 per week. Elvis ging hier naar L.C. Humes High School. Vernon had verschillende banen. Ook Gladys sprong bij om het hooft boven water te houden.

 

In september 1949 verhuisden de Presley’s naar een tweekamer appartement. De woning bestond uit een woon/slaapkamer en een keuken. De woning was gelegen op de begane grond van de appartementen op 185 Winchester Street. De Presley’s woonde in appartement 328. Het complex was beter bekent als Lauderdale Courts. Na korte tijd trok ook Vernon’s moeder Minnie Mae in bij de Presleys. Een van de buren was de moeder van Bill Black, Ruby Black. Laurdale Courts zijn inmiddels tegen de grond gewerkt.

 

In November 1952 kregen de Presley’s een brief dat ze nog negentig dagen in Lauderdale Court konden blijven en dat ze daarna een andere woonruimte moesten betrekken. Het gezamenlijk inkomen van Gladys en Vernon was boven de maximale inkomen waarvoor de woningen bestemd waren.

 

 

Op 7 januari 1953 vertrokken de Presley’s naar een woning waarin zich zeven kamers bevonden. De woning was gesitueerd op 698 saffarans Street. In deze woning kregen de Presley’s de beschikking over twee kamers. De overige kamers waren voor nog drie andere gezinnen. Dekosten voor de kamers bedroeg $52 per maand.

 

In april van dat jaar verhuisde ze opnieuw. Nu naar een tweeverdieping tellend appartement op 462 Alabama Street. Dit was niet ver van de Lauderdale Courts.

De eigenaar was dhr. Dubrovner. De huur bedroeg $50 per maand. Het was hier dat  de echte Elvis werd geboren. Een schoolconcert, Sam Phillips en Sun Records en de eerste successen  zouden met de familie hier gevierd worden.

 

Het moet ongeveer mei/juni 1955 zijn als de Presleys opnieuw verhuizen. Ditmaal naar 2414 Lamar Avenue in Memphis. Hier betrekken ze een moderne uit vier kamers bestaande woning. Nog geen half jaar later verhuizen de Presley’s naar 1414 Getwell Street. Dit gebeurd in de zomer van 1955. Het is een twee verdiepingen tellend stenen woonhuis met een tuin ervoor.

 

11 mei 1956. Het Presley tijdperk is in volle gang . Zijn eerste nummer 1 single en LP zijn een feit. In maart van het jaar verhuizen de Presley’s naar 1034 Audubon Drive. Elvis kocht het huis voor $40.000. Het is het eerste huis dat de Presley’s bezitten. Het huis ligt bij het audubon park en niet ver van park Avenue. Audubon drive ligt in een van de betere wijken van Memphis.

 

Zijn populariteit blijft echter maar stijgen. En mede door gebrek aan privacy gaan de Presley’s nog een maal verhuizen. Als pop en filmster heeft Elvis het helemaal gemaakt en is in staat om voor die tijd een astronomische bedrag van $100.000 het landgoed van Dr Tomas Moore te kopen. Dit landgoed is gelegen op 3764 South Bellevue boulevard op ongeveer 10km van Downtown Memphis.

 

Hiermee eindigen we de rit rond de Presley woningen. Uiteindelijk werd Graceland ZIJN thuis.