Elvis Biografie

 

 
Elvis Presley Biografie

Geboortedatum: 8-1-1935
Sterfdatum: 16-8-1977

De Amerikaanse Elvis Presley is de grootste populaire zanger allertijden die samen met o.a. The Beatles en Bob Dylan, een van de weinige artiesten is die van werkelijk belang zijn voor de ontwikkeling van de popmuziek. Elvis Presley is tijdens zijn leven al een legende. Een ruwe schatting leert ons dat hij meer dan een miljard (!) verkochte platen op zijn naam heeft staan, waarvan ongeveer 100 gouden singles en 50 gouden albums. Verder is hij te zien in 33 films. Zijn hoeveelheid live-optredens is helemaal ontelbaar. 

 
 
Elvis Aaron Presley wordt geboren in Tupelo, Mississippi. Zijn tweelingbroer Jesse Garon komt levenloos ter wereld. Presleys ouders, Gladys Smith en Vernon Presley, respectievelijk naaister en vrachtwagenchauffeur, zijn trouwe leden van de First Assembly Of God, een kleine kerk, niet ver verwijderd van waar ze wonen. In dat Godshuis komt de kleine Elvis voor het eerst in aanraking met muziek, in de vorm van gospelsongs. Als hij opgroeit zingt hij met zijn ouders op kampbijeenkomsten, revivals en samenkomsten van de kerk. 

Voor zijn achtste verjaardag krijgt Elvis van zijn ouders een tweedehands gitaar. In de daaropvolgende maanden leert Elvis het instrument bespelen, daarbij geholpen door zijn ooms Johnny Smith en Vester Presley. Hij luistert via de radio naar populaire countryzangers als Roy Acuff, Ernest Tubb, Bob Wills en Jimmy Rodgers. Ook bluesartiesten als Bukka White, Big Bill Broonzy, Jimmy Reed en Arthur Smith genieten zijn belangstelling, invloeden die van beslissend belang zijn voor Elvis' latere loopbaan als zanger. 

Elvis is tien jaar als hij zijn eerste optreden doet. Dat is tijdens de Mississippi-Alabama Jaarbeurs en Veetentoonstelling. Staande op een stoel, om beter bij de microfoon te kunnen, zingt hij "Old Shep" en wint de tweede prijs. 

In '48 verhuizen de Presleys naar Memphis, Tennessee, waar Elvis de Humes High School bezoekt. Bij zijn klasgenoten wordt hij al gauw geliefd door na schooltijd muzieksessies te organiseren. Na de school doorlopen te hebben, moet Presley aan het werk, want extra verdiensten zijn in het gezin van Vernon Presley hard nodig. Na verschillende baantjes komt hij in '53 als vrachtwagenchauffeur in dienst bij de Crown Electric Company. In die hoedanigheid rijdt hij vaak langs de Memphis Recording Service, een kleine zustermaatschappij van de Sun Record Company, waar men tegen betaling eigen grammofoonplaten kan laten maken. Het uithangbord met het opschrift 'Record your voice for $4.00' is voor Elvis een uitdaging. Op een dag waagt hij het erop en stapt het pandje binnen. Met een nerveuze lach en met het smoesje dat hij een plaat voor zijn moeder wil maken omdat zij gauw jarig is, vraagt Elvis aan het meisje achter de toonbank, Marion Keisker, of zij een opname van hem wil maken. 

Die gedenkwaardige dag, in de zomer van '53, neemt Elvis twee songs op, "My Happiness" en "That's When Your Heartaches Begin". Getroffen door de aparte stem van Elvis laat Keisker de band horen aan Sun-eigenaar en producer Sam Phillips. Deze hoort al gauw dat de anonieme zanger mogelijkheden heeft. Toch duurt het nog bijna een jaar voordat hij Presley belt met het verzoek om in zijn studio een aantal songs te zingen. Tevens nodigt Phillips gitarist Scotty Moore en bassist Bill Black uit voor deze sessie. Hij verzoekt het drietal bijzonder goed te oefenen, want een blanke zanger met een stem die lijkt op die van een zwarte, kan wel eens een uitkomst betekenen voor zijn niet al te grote onderneming. Er wordt de eerste paar weken hard gerepeteerd. In de zomer van '54 komen enkele songs op de band, "I Love You Because" en "Blue Moon". Niemand is enthousiast over het resultaat. Tijdens een koffiepauze pakt Elvis uit balorigheid zijn gitaar, geeft een paar fikse dreunen op het ding en begint als een dol geworden hond heen en weer te springen, terwijl hij kreunend en met hoge uithalen de oude bluesclassic "That's Alright Mama" van Arthur Crudup zingt. Scotty en Bill staan met opengesperde monden Elvis aan te staren, maar het ritme werkt aanstekelijk. Black krijgt de kriebels en begint op de achterkant van zijn bas het ritme mee te slaan. Van de weeromstuit gaat ook Scotty Moore aan de snaren van zijn gitaar staan plukken. Een nieuwe sound is geboren en Sam Phillips gebiedt het drietal dat ritme vast te houden, want dat is het geluid dat hij wil hebben. 

Door countrysongs van een opwindende bluesbegeleiding te voorzien (en omgekeerd), ontstaat een nieuw, revolutionair geluid, dat men later rockabilly noemt. Het betekent een ware omwenteling in de wereld van de lichte muziek. Presley neemt in deze stijl tien nummers op voor het Sun-label. In volgorde van uitkomst zijn dat: "That's Alright Mama", "Blue Moon Of Kentucky", "Good Rockin' Tonight", "I Don't Care If The Sun Don't Shine", "Milkcow Blues Boogie", "You're A Heartbreaker", "Baby Let's Play House", "I'm Left, You're Right, She's Gone", "Mystery Train" en "I Forgot To Remember To Forget", allemaal terug te vinden op "THE COMPLETE SUN SESSIONS". 

Met de release van iedere nieuwe Sun-schijf wordt Elvis Presley in het zuiden van de Verenigde Staten populairder. Door de steeds toenemende vraag naar 'de makers van het nieuwe geluid' moeten Elvis, Scotty en Bill vrijwel overal in hun omgeving spelen. Het eerste optreden vindt plaats in het Memphis Overton Park, waar het trio optreedt als Elvis Presley And The Blue Moon Boys. Omstreeks die tijd, zomer '54, worden de belangen van Elvis behartigd door Bob Neal, een bekende promoter en discjockey uit het zuiden. Voordien verricht gitarist Scotty Moore ook werkzaamheden als manager. Om de steeds toenemende optredens beter het hoofd te kunnen bieden, wordt drummer D.J. Fontana ingehuurd, met wie een tournee door het zuidelijk deel van de Verenigde Staten wordt gemaakt. Op uitnodiging van countryzanger Hank Snow treedt het viertal op in de Grand Ol' Opry, kort daarna gevolgd door een concert in de Louisiana Hayride. 

 
 
Nadien komt Elvis in contact met Snows manager Tom Parker, van geboorte Nederlander (Van Kuijk). Een gerespecteerde maar wat wonderlijke figuur die zich laat aanspreken als kolonel, een rang die hij nooit heeft vervuld. Zijn levensverhaal wordt verteld in "Elvis & The Colonel" van Dirk Vellenga. Parker weet Elvis ervan te overtuigen dat hij de juiste man is om diens zaken te behartigen en gaat onmiddellijk aan het werk. Eerst zoekt hij naar een grotere platenmaatschappij voor zijn pupil. Dat wordt RCA-Victor die voor het in '55 uitzonderlijk hoge bedrag van $ 35 000 tevens alle rechten krijgt op Presleys Sun-opnamen, ook de niet uitgebrachte. Elvis' eerste RCA-Victor-single wordt 10 februari '56 in de eigen studio's te Nashville opgenomen: "Heartbreak Hotel", gekoppeld aan "I Was The One". Vanaf dat moment begint de opmars van Presley pas goed. "Heartbreak Hotel" wordt een gigantische hit, niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Europa en talloze andere landen. In de eerste drie maanden van '56 zingt hij in de populaire tv-show van de broers Jimmy en Tommy Dorsey en in minder dan twee weken worden er van "Heartbreak Hotel" meer dan één miljoen exemplaren verkocht, Elvis' eerste gouden plaat is een feit. Andere hits volgen dat jaar in hoog tempo: "I Want You, I Need You, I Love You", "My Baby Left Me", "Hound Dog", "Don't Be Cruel" en natuurlijk "Love Me Tender". 

"Love Me Tender" is ook de titel van Presleys eerste film. De Hollywoodse filmindustrie heeft al gauw in de gaten dat er aan Elvis' populariteit flink te verdienen valt. Nadat Elvis eerst nog "ELVIS PRESLEY" en "ELVIS PRESLEY No. 2" heeft gemaakt begint men in augustus '56 met de o pnamen van "Love Me Tender". Een snelle klus, omdat men bang is dat een carrière als die van Elvis niet lang zal duren. Maar Presley blijft wel degelijk populair. Zijn tv-optredens in de befaamde Ed Sullivan Show, eind '56 en begin '57, weten de tieners totaal gek te maken en ook in dat nieuwe jaar scoort hij de ene hit na de andere: "Too Much", "All Shook Up" en "Jailhouse Rock", het zijn slechts enkele titels waarmee Presley goud weet te veroveren. Ook de filmroduktie blijft doorgaan: "Loving You" ('57), "Jailhouse Rock" ('57) en "King Creole" ('58). 
 
Maart '58 lijkt de fantastische loopbaan van Presley voorgoed voorbij als hij in dienst moet: een gedwongen rustperiode van zo'n twee jaar is voor vrijwel iedere popartiest fataal. Maar met een uitgekookt beleid weten Parker en RCA-Victor de belangstelling in stand te houden. Tevoren opgenomen materiaal als "A Fool Such As I", "I Need Your Love Tonight", "Wear My Ring Around Your Neck", "A Big Hunk O' Love" en "One Night" wordt met langere tussenpozen uitgebracht en de gaten worden verder opgevuld met "FOR LP FANS ONLY" en "A DATE WITH ELVIS". Elvis overleeft deze publiciteitsarme periode dan ook glansrijk. Zijn eerste single na zijn - Westduitse - diensttijd is "Stuck On You/Fame And Fortune". Nog voor de plaat in de handel is, is het plaatje al met goud bekroond. In april '60 voltooit hij het uitstekende "ELVIS IS BACK!", Elvis is terug en hoe! Er verschijnen weliswaar minder pure rock & roll-songs, maar met opnamen als "It's Now Or Never", "Are You Lonesome Tonight", "Good Luck Charm" en "She's Not You" weet hij zelfs oudere luisteraars voor zich te winnen. 

Ook worden de pogingen om van Elvis een echte filmster te maken voortgezet, hoewel al eerder is gebleken dat hij daarvoor niet echt in de wieg is gelegd. Toch worden al zijn ruim dertig films, waaronder "G.I. Blues", "Flaming Star", "Wild In The Country", "Blue Hawaii", "Girls, Girls, Girls", "Love In Las Vegas", "Frankie And Johnny" en "Speedway" ware kassuccessen.Weliswaar verschijnen er nog goede singles als "I Feel So Bad", "Little Sister", "His Latest Flame", "Devil In Disguise" en "Such A Night", maar de soms iets mindere filmsongs en de daaruit voortvloeiende verandering van stijl doet het aantal Elvis Presley-aanhangers wat inkrimpen. 

Dat Presley echter nog steeds heftig kan rocken, blijkt als hij na ruim acht jaar films maken eindelijk weer eens voor publiek gaat optreden. Hij begint met de op "ELVIS - TV SPECIAL" vastgelegde NBC-tv-special "Elvis", waarin hij met veel bravoure oude favorieten als "Lawdy Miss Clawdy", "Heartbreak Hotel", "All Shook Up", "Jailhouse Rock" en "One Night" nieuw leven inblaast. Maar ook nieuwe songs als "Guitar Man", "Memories" en "If I Can Dream" staan op zijn repertoire. Elvis is een andere richting ingeslagen. Naast oude rockers zingt hij ballads met begeleiding van een groot orkest.
In 1969 treedt Elvis na 8 jaar weer voor het eerst op in het openbaar in het 'International Hotel' in Las Vegas. Het is een groot succes, Elvis is weer terug! Elvis begeeft zich als een entertainer tussen het publiek en hij bloeit geheel op.Hij zingt hier zijn nieuwe wereldhits als "In The ghetto" en "Suspicious Minds".

Ook treedt hij op in de befaamde Madison Square Garden in New York, en kort daarop kan vrijwel de gehele wereld zijn per satelliet naar alle tv-hoeken van de wereld gezonden en op "ALOHA FROM HAWAI (VIA SATELLITE)" voor het nageslacht bewaarde show "Aloha From Hawaii" aanschouwen. Zijn platen gaan weer in grote hoeveelheden over de toonbank. Elvis scoort zelfs weer hits als "Burning Love", "Raised On Rock" en "Promised Land". Maar als Presley in oktober '73 na bijna zeseneenhalf jaar huwelijk van zijn vrouw Priscilla Presley-Beaulieu scheidt is dat toch onbewust het begin van Elvis' einde. Steeds meer leidt hij een teruggetrokken leven en steeds vaker verschijnen er in de pers de meest wonderlijke verhalen over Presley. Hij wordt regelmatig in het ziekenhuis opgenomen. Dan weer heeft Elvis een 'ernstige oogziekte', dan weer is hij veel te zwaar, een andere keer heeft hij het aan zijn lever en vaak ook beweert men dat Presley depressief en achterdochtig is. De fans nemen dit soort berichten nauwelijks serieus, want er is sinds zijn opkomst al zo veel over hem verteld en geschreven. Elvis blijft immers tussen zijn bezoeken aan het ziekenhuis doorgaan met optreden en het opnemen van platen.

Maar dan is het, bijzonder onverwacht, allemaal ineens voorbij. Op 16 augustus '77 wordt de wereld opgeschrikt door het bericht dat Elvis Presley op 42-jarige leeftijd is overleden aan een hartstilstand. Thuis, in Memphis, Tennessee, de stad waar zijn roem begint en waar zijn kapitale villa Graceland een waar bedevaartsoord wordt. Na zijn dood, over de oorzaak waarvan in de loop der jaren overigens de wildste geruchten de ronde doen, variërend van overdoses drugs en medicijnen tot moord, blijft de belangstelling voor Elvis Presley namelijk onverminderd voortduren. 

 
In '79 resulteert dit in de film "Elvis The Movie", waarin Kurt Russell de hoofdrol speelt, twee jaar later in een onthullend boek van Albert Goldman en door de jaren heen in tientallen goed geld verdienende Presley-imitators, van wie de Mexicaan El Vez (Robert Lopez) de meest komische is en de Engelsman Johnny Earl (geboren 28 mei '65 als zoon van een verstokte Elvis-fan) door Presleys eigen dochter Lisa Marie tot de allerbeste wordt uitgeroepen. Het met o.a. Elvis' originele achtergrondzanggroep The Jordanaires opgenomen "THE PRESLEY STYLE OF JOHNNY EARL/POCKETFUL OF MEMORIES" vormt daarvan ook voor ongelovigen het bewijs. In de herfst van '82 stelt Priscilla Presley Graceland officieel open voor het publiek. In '93 gelast een commissie in Tennessee een nieuw gerechtelijk onderzoek naar Presleys dood. In '94 verschijnt het eerste deel van Peter Guralnicks uitputtende biografie "Last Train To Memphis", dat loopt tot en met '58. De kwaliteit van dit nuchtere en ongekend gedetailleerde boek doet verwachten dat het samen met het op stapel staande tweede deel het definitieve referentiewerk over Presleys leven zal vormen. Door de jaren heen verschijnen verder regelmatig compilatie-albums, waartussen zo af en toe één van bijzondere c.q. waardevolle aard. Zo bevat "RARE ELVIS" behalve studio-outtakes, remakes en zeldzame single-b-kantjes ook de veelgezochte interview-EP Elvis Sails, opgenomen op de dag van zijn vertrek als dienstplichtig soldaat naar West-Duitsland. "RECONSIDER BABY" belicht Elvis' specifieke talenten als blueszanger en telt enkele nooit eerder uitgebrachte opnamen en remixes, waaronder een vrijwel à capella uitgevoerde Sun-versie van "Tomorrow Night" en een ongecensureerde take van "One Night (Of Sin)". 

"THE KING OF ROCK 'N' ROLL; THE COMPLETE 50'S MASTERS" is een 5CD Box met alle 140 jaren vijftig-opnamen, waaronder 14 outtakes en andere nooit eerder uitgebrachte zeldzaamheden. 

"FROM NASHVILLE TO MEMPHIS - THE ESSENTIAL 60'S MASTERS" is een soortgelijke box met 130 jaren zestig-opnamen, inclusief 19 nog nooit uitgebrachte nummers waaronder het legendarische duet met Frank Sinatra, "Witchcraft/Love Me Tender". 

"THE LAST TEMPTATION OF ELVIS" t/m "IT'S NOW OR NEVER - THE TRIBUTE TO ELVIS" zijn tribute-albums waarop Elvis-songs gecoverd worden door meer en minder beroemde collega's uit alle hoeken van de popmuziek. 

Op "THE LAST TEMPTATION OF ELVIS", een door het Britse muziekweekblad NME geïnitieerd benefiet-dubbelalbum t.b.v. kankertherapie dat zich specifiek richt op Elvis' filmmuziek, zijn dat o.a. The Cramps, Dion, Hall & Oates, The Jesus & Mary Chain, Lemmy, Paul McCartney, The Pogues en Bruce Springsteen. 

"HONEYMOON IN VEGAS - MUSIC FROM THE ORIGINAL MOTION PICTURE SOUNDTRACK", de soundtrack van de gelijknamige komedie waarin Elvis-imitators een belangrijke rol spelen, voert vooral veel country-artiesten ten tonele, onder wie Vince Gill, Willie Nelson, Trisha Yearwood en Dwight Yoakam, maar ook Jeff Beck, Bono, Bryan Ferry en Billy Joel. 

"IT'S NOW OR NEVER - THE TRIBUTE TO ELVIS" ten slotte biedt Elvis-classics in de uitvoering van zulke diverse acts als Bryan Adams, Billy Ray Cyrus, Chris Isaak en Wet Wet Wet. 

In januari '97 overlijd zijn kleurrijke manager Colonel Thomas A. Parker op 87-jarige leeftijd in Las Vegas. Datzelfde jaar wordt het feit dat Elvis twintig jaar dood is omgeven door talloze activiteiten, waaronder de oprichting van een Elvis monument op Beale Street en de uitgave van "ALWAYS ELVIS", een 4-CD box met 100 opnamen waarvan ruim 70 voor het eerst op de plaat. Bovendien bevat de box een recent ontdekte demo uit '54. 
De herdenking van Elvis' sterfdag in Memphis brengt meer dan 50.000 mensen op de been. Ook elders in de wereld wordt 'the King' herdacht, met als lachwekkend dieptepunt de Nederlandse Elvis-imitator Toon Nieuwenhuizen (uit Drunen) die in de komkommertijd alle tv-journaals haalt met een huilend Elvis-beeld. 

Nu 25 jaar na zijn overlijden blijkt Elvis populairder dan ooit, in 2002 scoorde hij over de gehele wereld een nummer 1 hit met zowel de remix single A little Converstaion als met het 30 # 1 Hits album. Een bewijs dat Elvis Presley tijdloos is.

Bijna dagelijks zorgt Elvis Presley nog voor nieuws en 2003 belooft wederom een Top jaar te worden voor Elvis….
Zo staat er ook dit jaar een unieke cd-box op de plan> Ook is het niet ondenkbaar dat het 30 # 1 hits album een vervolg zal krijgen.

Het succes duurt voort.........

Bron: bovenstaand artikel is afkomstig uit de elfde editie van OOR's Eerste Nederlandse Pop-encyclopedie.Elvis