Elvis In Charro

 

 

Charro ja mooie film alleen ik heb hem nog nooit helemaal gezien, de film is te krijgen op video, vcd en dvd maar tot nu toe niet verledig.

 

Heeft u de voledige versie laat het me dan weten of meer infomatie over Charro zoals foto's, kranteknipsels geef het dan even door aan mij.

 

Er is veel in geknipt, het volgende verhaal komt uit het fanclubblad Elvis For Everyone van Decenber 2002 No.23.

 

 

 

CHARRO – “Directors Cut�

Door Gerrit de Jong

 

In het EFE magazine nummertje 11 uit 1998 (alweer 4 jaar geleden) heb ik in het artikel “Inside…� de film “Charro� besproken.

Nu anno 2002 lijkt het me tijd voor een update in de vorm van een “Directors Cut� (Gerrit gaat met zijn tijd mee).

 

Lokaal verwijderde scene’s

Ik heb in het eerder genoemde filmverslag al melding gemaakt dat er in “Charro� behoorlijk met de schaar is rondgenknipt en dat sommige scenes zelfs plaatselijk in de bioscoop zijn verwijderd. Voor het plaatselijk verwijderen van scenes is eigelijk maar een verklaring… “Charro� werd namelijk in veel bioscopen geprogrammeerd als matinee voorstelling (ongeveer 2 uur in de middag). En aangezien de filmkeuringen en de controle’s daarop veel strenger dan nu zijn verdween veel van de film op de vloer van de projectiekamer.

Scenes die bijvoorbeeld kandidaat voor verwijdering waren zijn “de brandmerk� scene en uiteraard “de bad� scene van Ina Balin. Bent u in het bezit van “Charro� en is èèn van deze scenes niet in u versie te zien dan kunt u er gerust van uitgaan dat de film niet van de originele print (moederband) afstamt, maar dat is bij oudere films zelden het geval.

 

 

Director Cuttings

Director Cuttings zijn voor de regiseur verwijderde scenes die zijn film ten nadele zou (kunnen) zijn.

Regiseur Charles Marquis Waren die overigens ook voor het script verantwoordelijk was veranderde dagelijks zijn zogeheten storyboard (de op papier vastgestelde verloop van de film). Dit tot ergernis van Elvis zelf. Charlie Hodge vertelde hierover:

“Schiet gevechten veranderden in gemene blikken en bij navraag door Elvis vertelde ze hem dat vanwege kritiek omtrend het geweld op TV en in films het script gewijzigd moest worden en dat ze geen Western moesten maken maar een Elvis Western�.

De voorgenoemde verklaring geeft enigszins een goed beeld waarom sommige scenes de originele print niet haalden, wat niet wil zeggen dat ze niet bestaan.

 

 

 

Nu hoor ik je vragen; om welke scenes gaat het hier? Allereerst “de bad� scene van Ina Balin. Nu bestaan er versies met deze scene in al zijn glorie aanwezig zoals de TV vertoning op ZDF midden jaren tachtig. Maar zelfs deze versie heeft iets vreemds. De beeldkwaliteit van de scene op zich is heel anders en heeft zelfs een aantal kabels (strepen op de film achtergelaten door de projector). Verder zijn de kleuren erg dof en bespeur ik in deze versie zelfs een lelijk montage plakwerkje.

 

 

Een andere scene die valt onder de noemer “Directors Cut� is die van het gevecht in Rio Seco halverwege de film. Bij de preview voorstelling begin maart 1969 (zoals altijd weer in New York) was deze scene nog wel aanwezig. “Screen Stories� journalist Jean Francis Webb melde deze in haar filmverslag;

Nadat Vince Hacket (Victor French) door Jess Wade (Elvis) gewezen word op de vele wachten op de daken van Rio Seco verteld Vince “You think I came to this town naked as a Jay Bird?�. Op dat moment klinken er geweerschoten vanuit de bergen en de wachten op de daken worden lelijk getroffen. Een van die slachtoffers word in de heup geraakt en voor de rest van de film kreupelt hij. De scene verdween uit de film en zodoende lijkt het erg maf… zo kreupelt hij niet, zo kreupelt hij wel.

 

 

Nog een scene waar zelfs nog bewijs in de vorm van foto’s van te vinden is, is de salloon scene. Een hoertje probeert Jess haar diensten aan te bieden doormiddel van haar boezem te ontbloten. Dit gebeurt zelfs twee keer. De eerste keer doet ze dit zittend aan een tafel, de tweede keer bij Jess aan de bar. Foto’s hiervan zijn te vinden in het boek “Muziek, Mens en Mythe� van Mark Hendricks (een uitvoerige Nederlandstalige biografie met veel foto’s die in geen enkele collectie mag ontbreken).

 

 

 

 

Mysteries

Iets waar ik me over blijf verbazen zijn de vele foto’s die er van “Charro� in omloop zijn van Elvis gewoon in een wit shirt zonder zwarte jack. Hier zijn zelfs complete screen shots van. Nu kan het hier om zogenaamde try outs gaan. Maar waarom moet dat dan altijd in dat witte shirt? Misschien dat we dit ooit nog te weten zullen komen.

 

 

Bloopers

Nou, vooruit dan maar… “Gunner� (James Sikking), de man die de dynamiet staven in de kanonsloop gooit, is een keer heel erg in de war. Dat is tenminste waarschijnlijk, want in plaats van het dynamiet in de loop van het kanon te gooien houd hij hem gewoon bij hem??? Het is te zien in de film!

 

 

DVD / VCD

“Charro� is in 2001 op DVD uitgebracht in de USA door de Westlake Entertainment Group (D-1014). De kwaliteit is echter ver beneden pijl en de meeste originele video releases zijn beter van kwaliteit (met uitzondering van de Deense video release). Het keuze menu is leuk met zelfs nog een kleine slight show maar zodra je de film start is het hopeloos. Het ergste is nog wel het matige geluid (het tikt en het kraakt). Houd dus nog even de videoband in de kast. De VCD release (uitgebracht door Feature Films eveneens in de USA) is beter dan de DVD, echter de videoversie overstijgt ook deze niet.

Navraag heeft ons geleerd dat “Charro� door iedereen uitgebracht mag worden. Of we dus ooit een goede versie van deze film op DVD kunnen aanschouwen is nog maar de vraag. Wie wil er nu in zoiets inversteren als het immers al op de markt is gebracht? Het zal een kwestie van geduldig wachten zijn.

 

Als slot… Heb je informatie, beelden, foto’s, vragen, antwoorden en/of opmerkingen, mail dan even door naar elvis_collection@hotmail.com

dan kunnen we verder met het onderzoek naar deze film, en dan sturen we de infomatie door naar film maatschappij met de vraag als ze de orginele Charro zo snel mogelijk willen gaan uitbrengen, zodat we gaan kunnen genieten van de uncut versie van Charro.

Momenteel is Charro uitgebracht op DVD niet compleet maar in goede kwaliteit

 

 

 

In Duitsland vond ik een Western Roman voor slechts 3 Euro en 60 cent. Op de voorkant een portret van Elvis van de film “Charro�. By the way, de roman heeft helemaal niks met de film “Charro� te maken noch Elvis. Toch leuk voor de verzameling.